Kurczak w…


Opublikowano: 20 Czerwiec, 2016




No właśnie. W czym? Ano w potrawce!

Ostatnio osładzaliśmy Wam niedzielny podwieczorek, dlatego teraz prezentujemy danie główne – kurczaka w potrawce. Jeśli ktoś już nie może się doczekać, jak wygląda produkt finalny, możecie zjechać w dół i zobaczyć zdjęcie 🙂 Wprawne oko wychwyci, że przepis był już w naszej wielkanocnej gazetce. Stwierdziliśmy jednak, że nasz kurczak zasługuje na osobny wpis na naszym blogu!
Przechodząc do części głównej, prezentujemy składniki:
  • kurczak (ilość uzależniona od biesiadników)
  • warzywa (w naszym przepisie użyliśmy marchewki)
  • rosół z warzyw
  • łyżka masła
  • 1/2 łyżka śmietany
  • łyżka mąki
  • łyżka octu
  • 4 żółtka
  • sok z cytryny
  • ryż (wybraliśmy Basmati ze względu na delikatny smak)

Przygotowanie sosu:

Zaczynamy od zrobienia białej zasmażki z łyżką masła i łyżką mąki. Mieszamy ją z 1/4 litra rosołu warzywnego. Następnie dodajemy 1/2 szklanki śmietany, a na końcu wlewamy odrobinę octu do smaku. Wszystko razem mieszamy, solimy, zaciągamy żółtkami i pokrapiamy sokiem z cytryny.

Sos gotowy, pora na dokończenie dania:

 

Kurczaka gotujemy na rosole z jarzyn, dopóki mięso nie zmięknie. Następnie ściągamy z kurczaka skórę i wyjmujemy grubsze kości. Mięso układamy na półmisku i polewamy sosem. Potrawę podajemy z gotowanym białym ryżem.
I danie gotowe 🙂 Pozostaje nam tylko życzyć Wam smacznego i czekamy na zdjęcia Waszych kurczaków w potrawce.


madeinkaszebe-blog-kulinarny-kurczak-w-warzywach


Dla niewtajemniczonych – nasz kulinarny blog jest dla wszystkich. Na pewno nie tylko my lubimy gotować 🙂 Jeśli przyślecie nam swój przepis ze zdjęciami (w wiadomości na Facebooku, lub na adres delikatesy@madeinkaszebe.com.pl), to zamieścimy go w kolejnym wpisie, lub następnym 🙂 To już zależy od Was!


No i oczywiście wszystkie składniki znajdziecie u nas 🙂


To chyba wszystko 🙂


Załoga MadeInKaszebe


madeinkaszebe-tradycyjny-wzor-kaszubski