Na ratunek wiośnie. Żeberka w kapuście.


Opublikowano: 21 Kwiecień, 2016



Jeśli wszyscy wyciągnęli już grille, skrzętnie schowane w piwnicy, by delektować się pysznymi porcjami mięsa na świeżym powietrzu, a pogoda nagle zaczyna płatać nam figle, my biegniemy Wam na ratunek! Załóżmy, że w Waszej lodówce właśnie wylądowały żeberka (jeśli ich tam nie ma, to nic straconego – od tego jesteśmy:)), a wiosna demonstruje za oknem swoje drugie oblicze, to ślemy Wam przepis ratunkowy: Żeberka w kapuście.

Tradycyjnie zaczynamy od składników:

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 kg żeberek
  • suszone borowiki
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • miód kaszubski
  • tymianek, sól, pieprz

 

13062431_287037721627820_4151244637046074021_n

Myjemy żeberka, suszymy, dzielimy na mniejsze porcje. Obieramy i kroimy cebulę i czosnek. W głębokiej misce mieszamy mięso z warzywami i przyprawami (sól, pieprz, tymianek), dodajemy miód kaszubski i borowiki.

z2

W tym czasie kapustę podgotowujemy, by zrobiła się miękka. Następnie wykładamy naczynie żaroodporne żeberkami z warzywami, wlewamy szklankę wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 1,5 godziny.

z3

Po wyjęciu, nakładamy na wierzch gotową kapustę i danie gotowe.

z4

Gotowe! A skoro poruszyliśmy temat grillowania, a majówka coraz bliżej, to wysyłajcie własne przepisy swoich dań, które będą u Was królować podczas długiego weekendu 🙂 Inspiracji nigdy dosyć!

 

delikatesy@madeinkaszebe.com.pl, lub wiadomość na Facebooku.

 

A teraz smacznego i do kuchni!

 

Załoga MadeInKaszebe.

 

madeinkaszebe-tradycyjny-wzor-kaszubski