Sernik Kaszubski z Ziemniakami


Opublikowano: 4 Listopad, 2016



Zaczynamy kulinarny blog #MadeInKaszebe bardzo tradycyjnie od sernika kaszubskiego (dla niewtajemniczonych dodamy, że pochodzi ze środkowej części Kaszub). Na kaszubskiej wsi dominowały ziemniaki, dlatego nikogo nie dziwi, że były one głównym składnikiem sernika 🙂
Nadchodzące święta wywołały u nas dużą nostalgię, stąd pomysł na przywrócenie tradycji na świąteczny stół i zrobienie tradycyjnego ciasta, które kiedyś gościło na kaszubskich stołach w każdą niedzielę (może w prawie każdą :)).

Na początku składniki:

  • 1,5 kg tłustego twarogu
  • 10 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • garść rodzynek
  • sok z połówki pomarańczy
  • skórka z połówki pomarańczy, które wcześniej szorujemy i parzymy

Przepis:

Zaczynamy klasycznie od obierania ziemniaków. Mielimy twaróg dwa razy. Za drugim mielimy go razem z margaryną i ziemniakami. Miksujemy żółtka z cukrem i dodajemy do masy twarogowej. Następnie dodajemy budyń, proszek do pieczenia, zapach (w składnikach pisaliśmy o olejku migdałowym, ale jeśli ktoś nie lubi, to można zamienić np. na waniliowy), sok z połówki pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy. Na samym końcu powoli dodajemy sztywno ubitą pianę z białek i przesypane mąką rodzynki, które wcześniej oczywiście płuczemy i suszymy :).
Nasz sernik pieczemy godzinę w temperaturze 170 stopni C. Teraz pozostaje nam tylko dodać cukier puder na wierzch i sernik gotowy!

 

sernik1

Sos do sernika:

 

Postanowiliśmy urozmaicić nasz sernik przepysznym sosem, który składa się z malin w sosie własnym (my dodaliśmy mały słoiczek z DAGOMA oraz miód z dodatkiem czarnego bzu z Pasieki Dębowej – tradycyjny sernik wymaga regionalnych dodatków :)). Malin wyjmujemy z zalewy, następnie dodajemy 2 lub 3 łyżeczki miodu z czarnym bzem (według uznania) i wszystko blendujemy. Maliny są lekko kwaskowate, ale idealnie komponują się z sernikiem, natomiast miód idealnie łagodzi ich smak.

 

sernik2
Wszystkie składniki możecie dostać w naszych Delikatesach Madeinkaszebe. Mamy nadzieję, że przepis przyda się przed świętami – przysyłajcie zdjęcie – chętnie zobaczymy, jak Wam idzie przywoływanie kaszubskich tradycji na świątecznym stole 🙂

 

Przepis daje początek blogowi, który chcemy tworzyć razem z Wami (chociaż uwielbiamy gotować, piec i smażyć, to jednak wierzymy, że wśród Was są prawdziwi mistrzowie, którzy chętnie podzielą się własnymi przepisami, które zainspirują innych do działania).

 

Przepisy wraz ze zdjęciami (nic tak nie pobudza apetytu jak zdjęcia!) możecie wysyłać na naszego maila delikatesy@madeinkaszebe.com.pl. Jeśli macie mnóstwo zdjęć, to można je wysyłać w wiadomości na nasz profil na Facebooku :). My będziemy systematycznie publikować Wasze przepisy, by całe Kaszuby wiedziały, gdzie najlepiej iść na niedzielny obiad :).

Wszystkie przepisy będą oczywiście opatrzone w Wasze autorstwo :).

Załoga MadeInKaszebe

 

madeinkaszebe-tradycyjny-wzor-kaszubski